Selecteer een pagina

Positieve en Negatieve factoren Collageen

HOE ZON, SUIKERS EN ROKEN COLLAGEEN AFBREKEN!

De zon, suikers en roken maken het Collageen stuk. Er zijn duidelijk verschillende factoren die de werking/ aanmaak van collageen kunnen beïnvloeden.

Sommige factoren kunnen de werking van collageen op positieve manier beïnvloeden en bevorderen, andere factoren verstoren de werking weer.

POSITIEVE FACTOREN

Die de werking van Collageen beïnvloeden en bevorderen:

  • Vitamine C versterkt de werking en aanmaak van collageen in het lichaam.
  • Hyaluronzuur bevordert de hydratatie van het bindweefsel in de huid en vult je vochttanks. Al na 8 weken is dit zichtbaar in de huid. Dit is bewezen door 120-240 mg hyaluronzuur per dag in te nemen. al na 8 weken kan zorgen voor meer hydratatie van de huid huid. Deze werkzame stof in hyaluronzuur, acetyl-glucosamine, houdt vocht vast in het bindweefsel. Optisch gezien zorgt dit voor minder rimpels. Collageen met hyaluronzuur is dus een hele goede combinatie.
  • Daarnaast kun je ook op je (collageenrijke) voeding letten. Collageenrijke producten zijn kip, rundvlees en eieren, bouillon en gelatine. Zorg daarnaast voor voldoende fruit en groente, die rijk zijn aan vitamine C (dit versterkt de collageenwerking). Bovendien beschermen antioxidanten tegen vrije radicalen. En vermijd teveel suikers, alcohol, Uv-licht en cafeïne.

aloë vera gesneden bladd

NEGATIEVE FACTOREN

Die de werking verstoren van het Collageen:

  • Door teveel blootstelling aan de zon kan Uv-schade in je huid ontstaan. Het verlies van collageen beïnvloed de structuur in je huid. Je krijgt Uv- beschadigd collageen door DNA-schade aan de cellen die collageen aanmaken. Daarnaast worden er meer vrije radicalen geproduceerd die het collageen beschadigen.
  • Door het eten van suiker gaan de collageeneiwitten aan elkaar kleven. De bloedsuikerspiegel stijgt, waardoor de elasticiteit van het collageen vermindert.
  • Door te roken ontstaat er schade aan de cellen door de vrije radicalen in de huid. Daarnaast beschadigd het roken het collageen en de elastine. En dat veroorzaakt een slappe huid en rimpels.
  • Je lever breekt cafeïne, net als alcohol af. Door inname van cafeïne maak je het stresshormoon cortisol aan. En dit remt de productie van collageen.