Aromatherapie

hemelse geuren…

Aromatherapie staat voor ‘behandeling met geuren’. De essentiële of etherische, betekent ‘hemels’. Deze oliën hebben een diepe werking op ons psychisch evenwicht. Aromatische, etherische of essentiële oliën worden al duizenden jaren gebruikt door indianen, aboriginals en inheemse volkeren. Meestal als medicijn voor allerlei kwalen. De Tea Tree olie is daar een heel goed voorbeeld van. Deze olie heeft een grote verscheidenheid aan mogelijkheden en kan op  vele manieren ingezet worden.
Tegenwoordig vind je etherische oliën in alle vormen in de cosmetica terug. En wat denk je van alle smaakstoffen die we in ons voedsel gebruiken.
Je staat dagelijks in contact met de Aromatherapie. Je bent je er alleen niet van bewust. De geurstoffen kunnen in verschillende delen van de plant geconcentreerd opgeslagen liggen.

Waar komen essentiële oliën vandaan?

Deze essentiële oliën ofwel essences worden gewonnen uit:

  • de bloemen zoals bij rozen, jasmijn, kamille;
  • de bladeren zoals bij salie, melisse en tijm:
  • de wortelen zoals bij kalmoes, engelwortel, vetiver;
  • de vruchte zoals bij anijs, koriander, karwij;
  • het hout zoals bij sandelhout, cederhout, rozenhout;
  • de schors zoals bij kaneel.

Wat doen essentiële oliën voor je lichaam, geest en gedrag?

Geuren communiceren en zijn altijd en overal aanwezig. Zij hebben invloed op het menselijk gedrag.
Het welbekende deuntje ‘Het aroma komt je tegemoet’ of  ‘lekker.. lekker .. lekker bakkie koffie’ doet je intens verlangen naar een heerlijk kopje koffie. Het lichaam reageert hier meteen op. Het water loopt je in de mond. Daarnaast associeert koffie in je herinnering met een moment van rust, lekker even een krantje lezen of gezellig bij de buren of vrienden ‘ff een bakkie’ doen.

Als je in een vreemde omgeving naar een bakker zoekt, hoef je alleen de geur van het brood te volgen, die je al van verre tegemoet komt.

De boer, die met zijn gierwagen over zijn land rijdt. Wie kent deze geur niet. Sommigen halen hun neus ervoor op terwijl de boer deze geur al lang niet meer ruikt.

Geuren werken als herinneringen 

Uit deze voorbeelden zie je, dat de ene geur een plezierige herinnering opwekt en de andere geur je juist afstoot. Geuren roepen een herinnering, gevoel of emotie op. De beelden, die daarbij horen staan in ons geheugen geprent. Onze geuren zijn vele malen sterker ontwikkeld in ons lange termijn geheugen dan onze visuele lange termijn geheugen. Dit heeft te maken met onze overlevingsdrang uit de ‘oer’tijd. Eerst kropen we door het hoge gras op handen en voeten en maakten we alleen nog maar gebruik van onze reuk- en gehoororganen. Onze ogen zijn we later gaan gebruiken toen we rechtop gingen lopen.

De onderlinge verschillen van essentiële oliën

Etherische Oliën (ook wel Aromatische of essentiële oliën genoemd) worden op geheel natuurlijke wijze (o.a. door destillatie) veelal uit geurige en heilzame planten gewonnen. Van sommige planten worden bijna alle delen gebruikt , de bloemen, de bladeren, de schors, de vruchten en zelfs soms ook de wortelen.

Deze verschillen zijn absoluut herkenbaar in de werking, de geur en zelfs soms ook in de kleur. De ‘wortel’ oliën hebben een aarde geur en voelen zwaar aan zijn dik van structuur en vaak donker van kleur.  Hun functie is dan ook ‘aardend’. Daarentegen zijn de ‘bloemige’ oliën licht van geur en kleur en bovendien vluchtig. Zij vervliegen snel en hebben toch een intense kracht.

De invloed van essentiële oliën

De levenskracht of Chi kan in deze vorm van etherische olie op mens of dier worden overgedragen. Deze oliën activeren het lymfesysteem en zijn positief voor lichaam en geest. Ze hebben een gunstige invloed op je gezondheid. Het werken met aromatische oliën heet daarom ook Aromatherapie.  De vele opleidingen bij Chi Natural Life hebben mij ervan overtuigd, dat deze oliën  ondersteunen bij de zelfgenezing van de mens.

De eigenschappen van essentiële oliën

Elke soort olie heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en kent verschillende toepassingen. De afstemming van de oliën onderling versterken elkaar en er ontstaat weer een nieuwe werking. We noemen dit de synergie tussen de onderlinge oliën.

Etherische Oliën zijn een weldaad voor je lichaam en geest. Een prachtig geschenk van de natuur, maar zij vervangen nooit een arts.

‘JOUW GEZONDHEID IS ONZE NATUUR!’

LAAT JE MEEVOEREN OP EEN REIS NAAR HET RIJK VAN DEZE EDELE PLANTENGEUREN.