Heeft lief zijn voor je lichaam effect op de gezondheid van je huid?

Ook regelmatig bewegen is belangrijk voor een gezonde huid! Hier zie je mij Reformer Pilatus doen bij The Line. Small Moves, Big Changes!

door | donderdag 11 januari 2024

Jazeker, een gezonde huid en een gezond lichaam gaan zeker samen. Hoe gezonder je organen zijn, hoe meer je huid straalt. Want alles werkt dan zoals het voor het lichaam bedoeld is te werken. En ik vertel je hoe de CHINESE ORGAANKLOK werkt en hoe je deze gebruikt om zo gezond mogelijk te blijven! 

Je huid is het grootste orgaan van ons lichaam. Je huid heeft een signaalfunctie, het is een zintuiglijk orgaan. Belangrijke functies van de huid zijn ons lichaam bedekken (vormt een barrière met de buitenwereld); beschermen (tegen bacteriën, uv-straling en beschadiging); op temperatuur houden, de juiste vochtbalans, vitamine D aanmaak en energie opslaan.

Welke organen zijn het belangrijkst voor een gezonde huid?

De longen zijn het eerste orgaan die verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van de huid. Wanneer de long lekker in zijn vel zit (vol energie) gaan voedingsstoffen naar de huid om deze te voeden. Iemand met een stevige long energie heeft een zachte en glanzende huid. Droogte in de longen – zwakkere energie – zal dus voor een droge huid zorgen. Dit gaat vaak gecombineerd met een droge keel, neus en lippen. Als dat het geval is, kan het zijn dat je longen niet in balans zijn.

Het tweede orgaan dat meespeelt in een gezonde huid is onze lever. Dit orgaan bewaart en zuivert het bloed. Daarom is een gezonde, rozige en zuiver huid alleen mogelijk wanneer er genoeg gezuiverd bloed door je systeem circuleert. Overdag is de lever op zijn actiefst (bloed stroomt naar spieren, pezen etc.), terwijl bij rust en slaap het bloed terugstroomt naar de lever. Hier filtert en zuiver de lever het bloed van afval- en gifstoffen. Wanneer de lever uit balans is, dan raakt ook het bloed uit balans. En heeft dit zijn weerga op je huid.

Heb je last van een doffe, gelige huid, acné, eczeem, of andere huidallergieën, dan kan dat een signaal zijn van een disbalans in de longen en/ of de lever. Dat is precies de reden waarom ik niet alleen schoonheidsspecialiste ben, maar ook voetreflextherapeut. Deze expertises samen zorgen ervoor dat ik je help – op elke leeftijd – een mooie stralende huid te hebben door deze organen weer in balans te brengen.

Afspraak maken?

Als voetreflextherapeut masseer ik de energiebanen in je lichaam, om blokkades in organen op te heffen. Hierdoor kan de energie weer gaan stromen in alle organen! Dus een regelmatig bezoek is slim. Maar wat ook slim is, is je te verdiepen in de werking van de Chinese Orgaanklok. Want door goed naar die klok te kijken, ontdek je wat je zelf ook kunt doen om dit te ondersteunen.

In dit blog leg ik de Chinese Orgaanklok aan je uit en geef ik nog wat leuke tips. Want ja, zelfs de beste tijd om een date af te spreken kun je aflezen uit deze klok. En je weet wat een date voor je huid kan doe 😊.

Wat de Chinese Orgaanklok kan betekenen voor jouw gezondheid, humeur en energie.

Onze huidige westerse wetenschap is nog niet zo heel lang op de hoogte van ons wisselende bioritme. In tegenstelling tot de Chinezen. Al eeuwen geleden begrepen de Chinezen dat ons lichaam werkt volgens een energetische klok. Beter bekend als de Chinese Orgaanklok. Deze klok heeft invloed op onze gezondheid en nog veel meer ons humeur en energieniveau gedurende de dag. Ons humeur en energieniveau verschilt dan ook van moment tot moment.

Wanneer organen niet in balans zijn (en je huid niet straalt) kan het zijn dat de energie op bepaalde plekken in je lijf, zoals aangegeven niet stroomt. Een van de belangrijkste oorzaken dat dit gebeurt, zijn blokkades in die organen. Hoe kunnen dan die blokkades ontstaan? Daarover is de Chinese geneeskunst ook heel helder. Emoties die niet geuit worden. Het uiten van emoties zijn volgens de Chinese geneeskunst héél belangrijk, omdat dit anders de levenskracht, QI (tsjii), kan stagneren. Wanneer deze emoties zich in je organen opslaan, kunnen er blokkades ontstaan. Worden die niet opgelost, dan kunnen die vervelende problemen veroorzaken. Denk aan de huid bijvoorbeeld, zoals ik al aangaf. Maar er kunnen ook vervelende ziekten door ontstaan.

Ik vertel je hoe deze Chinese Orgaanklok werkt en hoe je deze kunt gebruiken om zo gezond mogelijk te blijven.

Wat is de Chinese Orgaanklok?

Laten we bij het fundament beginnen om te begrijpen wat de Chinese Orgaanklok is. De Chinezen geloven dus dat er 24 uur per dag QI, levenskracht, door ons lichaam en onze organen stroomt. Afhankelijk van het moment van de dag stroomt er de ene keer meer en de andere keer minder QI. Er zijn 12 organen, die allemaal apart elke 2 uren per etmaal een hogere activiteit tonen. Je kunt het vergelijken met eb en vloed. Als het orgaan het meest actief is geweest (vloed), vindt daar 12 uur later de minste activiteit (eb) plaats, en dat gaat zo door.

De cyclische natuur van de Chinese Orgaanklok.

De circulatie van QI volgt een patroon langs de 12 hoofdmeridianen. Meridianen zijn energiebanen die heen en terug van je kruin tot in het puntje van je tenen en vingers lopen, met als belangrijkste functie de energie vrijelijk door het lichaam te laten stromen.

Er is een relatie tussen de orgaanklok en deze hoofdmeridianen, omdat het verloop van de meridianen te koppelen is aan het tijdstip en de functies waarop het orgaan actief is.

Het belang van de Chinese Orgaanklok voor onze gezondheid.

Het begrijpen en volgen van de Chinese Orgaanklok stelt ons in staat om te anticiperen op de behoeften van onze organen gedurende dag. Hier kunnen we ons levensritme op afstemmen. Daarnaast kunne we beter zorgen voor onze gezondheid als we reageren op de signalen die de klok ons geeft. En dat heeft invloed op een gezonde huid met een frisse uitstraling.

Ik neem de klok en de werking met je door. Experimenteer en onderzoek of je het herkent.

Onze 12 orgaan(systemen) – hoofmeridianen.

11:00 uur tot 13:00 uur – Hart

Is de tijd van het hart. Deze staat om 12 uur ’s middags, wanneer de zon op haar hoogste punt is, centraal. Dus aan het einde van de ochtend functioneert je hart optimaal. Hierdoor daalt wel je concentratievermogen. Volgens de Chinese Orgaanklok is dit de beste tijd om licht te lunchen. Bovendien een goede tijd om contacten te leggen. Misschien dat je daarom de beste deals in dit tijdbestek kunt sluiten? En ben je aan het daten? Spreek dan om 12 uur met je date af.

13:00 uur tot 15:00 uur – Dunne Darm

Wat je tijdens de lunch eet, verteert je lijf nu door de dunne darm. Daarom is het goed om op dit moment te bewegen en alledaagse taken uit te voeren. Geen zin om te bewegen, doe het dan toch. Je merkt al snel dat je je dan beter voelt.

15:00 uur tot 17:00 uur – Blaas

Heb jij in deze periode je middagdip? Dit kan betekenden dat je of onvoldoende drinkt of teweinig zouten binnenkrijgt. Maak een ‘zoutig’ (Miso) soepje of drink een grote mok thee. Misschien herinner jij je de Cup-a-Soup reclame nog? Die speelde dus mooi in op de middagdip. Die kun je dus ook pakken.

17:00 uur tot 19:00 – Nieren

Nu zijn je nieren het meest actief. Ze filteren je bloed en kunnen nu wel wat meer energie gebruiken. Doe dit in de vorm van een lichte maaltijd. Een disbalans in de nieren kan rugklachten veroorzaken. Tussen 17 en 19 is het goed om het rustiger aan te doen.

19:00 uur tot 21:00 uur – Bloedsomloop

Op dit moment verspreiden belangrijke voedingsstoffen zich door ons lichaam. Het lichaam heeft hiervoor meer energie nodig. Advies blijft om het rustig aan te doen. Door activiteiten als lezen, mediteren of een film kijken, ondersteun en stimuleer je dit proces.

21:00 uur tot 23:00 uur – De Drievoudige Verwarmer

Dit is geen orgaan, maar reguleert de temperatuur, de stofwisseling, bloedvorming en energie in je lichaam. Het is een vorm van samenwerken tussen de organen. Een energetisch systeem, dat helpt het evenwicht tussen de organen te bewaren. Het moment van de dag om te ontspannen en je klaar te maken om naar bed te gaan.

23:00 uur tot 01:00 uur – Galblaas

De galblaas is mentaal verbonden met het maken van keuzes. Het is nu van groot belang dat je op dit tijdstip slaapt (of gaat slapen). Want tijdens je slaap worden je zelfvertrouwen en keuzes maken energetisch opgeladen. Bovendien hoort de galblaas bij de spijsvertering en helpt de dunne darm bij het afbreken van vetten.

01:00 uur tot 03:00 uur – Lever

Je levert laadt zich nu op. Dat wil zeggen, dat je lichaam zich zowel fysiek als mentaal ontgift. Deze uren van de nacht mòet je dus ook ècht slapen. Want dan alleen krijgt je lever de energetische energie die nodig is om te ontgiften.

03:00 uur tot 05:00 uur – Longen

Weet jij waarom monniken juist in deze periode mediteren?  Dit doen ze omdat de longen nu het sterkst en het meest optimaal functioneren. Want longen zorgen immers voor onze ademhaling. En dat is waar de monniken zich tijdens deze periode op concentreren, de ademhaling.

05:00 uur tot 07:00 uur – Dikke Darm

De dikke darm staat in het algemeen voor ‘loslaten’. Eigenlijk laat je datgene wat je niet meer nodig hebt gaan. Het beste tijdstip om een ‘grote boodschap te doen’. Je laat dan letterlijk alles los zowel mentaal als fysiek. De darmen en de huid staan heel nauw met elkaar in verbinding. Want wat en hoe de darmen dit verteren heeft heel veel invloed op de conditie van de huid! Door slecht voor je darmflora te zorgen raakt je immuunsysteem verstoord. Er ontstaan kleine ontstekingsreacties en hierdoor kun je huidproblemen krijgen. Het blijkt inmiddels dat veel vaker darmproblemen bij mensen voorkomen met rosacea, acné en eczeem.

07:00 uur tot 09:00 uur – Maag

De Chinezen geloven dat de maag in deze periode het actiefst is. Doordat de dikke darm voor deze periode actief is, kun je misselijkheid ervaren. Probeer toch iets te eten om de energie in je maag te herstellen. Daarom hebben de Chinezen hun warme maaltijd het liefst ’s ochtends. Vroeger aten wij (rijste)pap. Frappant toch? Misschien kun je de kliekjes van gisteravond opwarmen? Het is maar een ideetje!

09:00 uur tot 11:00 uur – Milt

Na het ontbijt is je lichaam hard bezig met het verteren van je maaltijd samen met de alvleesklier. Deze organen maken de spijsverteringsenzymen aan, zodat alle voedingsstoffen uit het ontbijt opgenomen kunnen worden. Hèt moment van de dag waarop je het meest productief bent op mentaal èn fysiek gebied. Een goed moment dus om aan het werkt te gaan of te studeren. Maar ook sporten op dit tijdstip geeft je een extra goed gevoel.

Conclusie

Nu weet je hoe je zelf de werking van de organen kunt ondersteunen met de tips die ik je in de Chinese Orgaanklok gaf. Kun je al een eerste stap zetten met het verbeteren van je huid.

Wil je extra ondersteuning dan kun je hier een afspraak maken.

De Chinese Orgaanklok heeft invloed op onze gezondheid en nog veel meer ons humeur en energieniveau gedurende de dag.
Voor een gave, gezonde huid is het van essentieel belang gezond te eten met zo min mogelijk schadelijke stoffen in je voeding. De organen die je lichaam reinigen en gezond houden zijn o.a. je lever, nieren en darmen.